сряда, 24 февруари 2021 г.

Доживотен затвор за бащата, хвърлил 5-годишния си син от виадукт

  

Върховният касационен съд не уважи искането на 33-годишния Дилян Бетев, който хвърли 5-годишния си син Дариел от виадукт в Габрово за намаляване на наложеното му наказание от "доживотен затвор" на 20 години "лишаване от свобода".

Така присъдата на Окръжния съд в Габрово, която бе изцяло потвърдена от Апелативен съд - Велико Търново, получи потвърждение и от върховните магистрати с решение от 22 февруари. 

Зловещото убийство бе извършено в ранната утрин на 3 юли 2019 г. Около 6.30 ч. в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Габрово е получено съобщение, че мъж се готви да скочи от виадукта. Към мястото незабавно са насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарна безопасност с готовност за бърза реакция. 

Близо 3 часа психолог от Института по психология на МВР в Плевен разубеждава Дилян Бетев, когото наричат Дидо, да не скача. След като той се отдръпна от перилата на виадукта, бе задържан. Оказа се, че пристигналите екипи на МВР са открили във водите на река Янтра под моста тялото на 5-годишния му син.

Според прокуратурата, при падането за около 3,6 секунди детето е осъзнавало ставащото и безнадеждността на ситуацията, изживяло страха от високото, от болка/смърт и след удара в повърхността и сътресението на тялото е получило тежката и несъвместима с живота съчетана травма на главата и тялото с остра кръвозагуба, от която починало на място.

Дилян Бетев трябва да изтърпи наказанието си при първоначален специален режим, както и да заплати сумата от 200 000 лева на 30-годишната майка на момченцето Поля Христова, като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди.

Новините от днес и със задна дата