сряда, 24 февруари 2021 г.

При дело за развод, съд реши мъжът да плати на жената за домакинската ѝ работа

 Ето колко време губим в домакинска работа

Съд в Пекин, който гледа дело за развод, постанови, че съпругът трябва да компенсира съпругата си за домакинската ѝ работа по време на брака. Жената ще получи 7700 долара за усилията си вкъщи за периода от 5 години, през които е била омъжена, съобщи Би Би Си.

Тя не можела да работи, защото се грижела за малкия им син.

Председателят на съда заяви пред репортери в понеделник, че разделянето на общото имущество на двойка след брака обикновено води до разделяне на материално имущество. "Но домакинската работа представлява нематериална стойност на собствеността", допълни съдията.

Случаят провокира голям дебат в социалните мрежи и в обществото за стойността на домакинския труд, а повечето хора са на мнение, че компенсацията е твърде малка.

Решението на магистратите идва и след влизането в сила на новия китайски Граждански кодекс, който узакони новата система за социален рейтинг. Според нея, всеки един от съпрузите има право да търси обезщетение при развод, ако носи повече отговорност при отглеждането на деца, грижите за възрастни роднини и подпомагането на партньора в работата му.

Новините от днес и със задна дата