вторник, 16 февруари 2021 г.

И Апелативният съд няма да осъди бизнесмена Огнян Донев за укриване на 62 млн. лева данъци

 Резултат с изображение за „огнян донев“ 

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев няма да бъде осъден на втора инстанция по обвинението за укриване на 62 млн. лева данъци. Днес Софийският апелативен съд (САС) обяви, че ще се произнесе с решение в срок, което означава, че или ще потвърди оправдателната присъда, произнесена от първата инстанция, или ще върне делото на градския съд, но няма да чете "обратна", т.е. осъдителна присъда, съобщи "Лекс".

Бизнесменът е подсъдим със съдружника си Борис Борисов, който също беше оправдан на първа инстанция по обвинение за укриване на 7,5 млн. лева данъци.

Според обвинението двамата са укрили данъци от 7 блокови сделки с акции на "Софарма" през 2007 г. Акциите били продавани за по 1 лева и данъци са плащани върху печалбата, докато прокуратурата смята, че цената е била занижена, а пазарната цена била над 9 лева на акция. Защита пък обясни, че няма как да се изчислява пазарна цена на непазарни сделки.

Делото беше внесено в съда през 2015 г. и се проточи 4 години на първа инстанция, въпреки че протече при съкратена процедура - без да бъдат разпитвани всички свидетели. Делото в апелативния съд продължи още 2 години.

Пред първата инстанция прокуратурата поиска по 4 години затвор за двамата подсъдими, а след оправдателните присъди от държавното обвинение изразиха съмнение в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова, която отказа да си направи отвод в началото на делото. 

То трябваше да започне през есента на 2015 г., но съдия Борисова го върна на прокуратурата за доразследване. Определението ѝ беше отменено от САС в края на ноември, а според прокуратурата съдийката забавила процеса, защото не го насрочила до края на годината.

В края на делото пред втората инстанция държавното обвинение вече не посочи какъв вид и размер на наказанието иска за подсъдимите.

Новините от днес и със задна дата