петък, 12 февруари 2021 г.

НАТО вдигна в готовност български изтребители МиГ-29 срещу руски бомбардировачи Ту-22 над Черно море

 

Военни самолети кръжат на Черно море и Атлантика. Самолети-прехващачи на НАТО са отговорили на руски военни самолети в международното въздушно пространство в Северна и Югоизточна Европа на 9 и 10 февруари, съобщава НАТО. 

На 9 февруари норвежки изтребители от авиобаза Бодо, за да прихванат два руски бомбардировача TU-160 край бреговете на Норвегия.

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ".

В отделно събитие бойните самолети на НАТО от Румъния, България и Турция на 10 февруари отговориха на няколко руски военни самолета, летящи близо до територията на НАТО над Черно море.

"Центърът за комбинирани въздушни операции на НАТО в Торехон алармира бойни самолети в авиобазите Михаил Когалничану, Румъния, Граф Игнатиево, България и авиобаза Мерзифон, Турция, за да отговорят на група руски военни самолети, опериращи над международно въздушно пространство над Черно море".

Руските самолети не са предали код за транспондер, показващ тяхното местоположение и надморска височина, нито план за полет или е комуникация с ръководителите на полети.

Това може да създаде опасност за цивилния въздушен трафик, допълва НАТО.

Руската формация включва бомбардировачи с далечен обхват Ту-22 и изтребители. Изтребители МиГ-21 на Румъния са прихванали групата.

Изтребителите МиГ-29 на българските ВВС бяха в готовност, а турските Ф-16 бяха във формация за отговор по всяко време. Прехващачите на НАТО се върнаха в съответната си база, след напускане на руските самолети.

"Проследявайки активността през цялото време, Комбинираният център за въздушни операции в Торехон контролира координирани и колективни действия от ВВС на трите съюзнически държави на Черно море".

"Изтребителите на НАТО дежурят денонощно и са готови да излетят в случай на подозрителни или внезапни полети близо до въздушното пространство на нашите съюзници. Въздушният патрул е важен, НАТО осигурява сигурност на своите членове."

Новините от днес и със задна дата