петък, 19 февруари 2021 г.

Министър Ангелов отговори на депутатите кога ще паднат всички К-19 мерки

 

 Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание.

Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол.

"По отношение  защо трябва да носят хората маски, когато са ваксинирани или са преболедували, отговорът е много прост. Той е следният: всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването.

Това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса. Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест", заяви още министърът. 

По думите му само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно.



По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея.

Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

Новините от днес и със задна дата