събота, 13 февруари 2021 г.

Професор от БАН: Трябват ни много умрели от К-19 и вирусът ще спре, което не е препоръчителен сценарий!

  

"На този етап няма експериментални данни, за да твърдим, че COVID-19 атакува имунната система. На този етап вирусът и различните му мутации засягат основно спайк протеина", това каза проф. Сорен Хайрабедян от БАН в студиото на "Офанзива" по Nova News.

"Опасенията са, че новите варианти могат да избягват имунния отговор", съобщи професорът. Според него ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" създават достатъчно антитела, за да предпазват от южноафриканския щам. Той беше категоричен този щам не е в България.

Той коментира предложението на немски изследователи за твърд локдаун докато случаите не паднат под 10%: "Това ще компрометира концепцията за свободно движение на стоки и услуги в ЕС. Не мисля, че е приложим модел за нас. Това означава, че трябва да се спазват на 100% мерките, което не вярвам да стане".


По темата с ваксините проф. Хайрабедян каза: "Проблемът е, че ваксината трябва да мине през всички клинични етапи. Нека хората изберат РНК-овите ваксини, ако имат възможност".

Една от причините да се разработват множество ваксини според професорът е невъзможността компаниите да задоволят търсенето. Той съобщи, че "Модерна" разработва нова ваксина, която да е ефективна срещу новите щамове. Ваксинирането обаче не може да доведе до колективен имунитет.


"За да се самоспре вирусът трябва да има високо ниво на смъртност, което не е препоръчителен сценарий", заяви професорът. Той поясни, че в момента няма развитие на други вируси заради носенето на маски, което възпрепятства разпространението им.

Новините от днес и със задна дата