петък, 22 януари 2021 г.

Тайната падна: Ето до какво ще доведат COVID-паспортите

  

Борбата с коронавируса по света през втората година от пандемията и при отсъствие на резултати, все повече прераства в откровен „медицински терор“. На този фон СЗО заяви, че идеята за въвеждане на имунизационни паспорти за ваксинирани хора си заслужава да бъде обсъдена. И наистина за човечеството е важно да обсъди и да осъзнае цялата опасност и безполезност на тази идея, да отхвърли подобни планове в зародиш. Хайко Маас, външен министър на Германия в разгара на локдауна в едно интервю, призовава да се връщат основните граждански права само на ваксинираните.

И веднага се сблъсква с публичен скандал: Дори Министерството на здравеопазването на Германия деликатно обясни на своя колега от Министерството на външните работи, че подобно решение дискриминира гражданите на страната и неоправдано ще ги раздели на хора от „различна категория“. 

Политиците от цял свят, независимо от устройството на държавите, хареса страшно по време на пандемия да действат според принципа „да спасяваш, означава да заплашваш“. Превръщането на ваксинацията в метод на пряка политическа дискриминация на хората по медицински причини и въвеждането на имунизационни паспорти на ваксинираните (накратко COVID-паспорт), като изключителна гаранция за свободно движение по света и липсата на други епидемични ограничения започват точно с това и не първото, не единствено и не основно възражение срещу подобна идея. 

Една от основните чисто медицински причини, поради които COVID-паспортите не могат да бъдат въведени категорично, е фундаменталната невъзможност за правилната оценка на реалната ефективност на каквито и да било ваксини срещу "коронавируса" през следващите месеци, ако не и години. Струва си да се вземе предвид и това, че вирусите мутират твърде бързо и непредсказуемо и зловещият SARS-CoV-2 не е изключение. Според известната немска клиника „Шарите“, в света са регистрирани над 12 000 мутации на коронавирус и нови щамове се откриват в различни страни почти всеки ден. В тази ситуация никой честен вирусолог не може да гарантира, че ваксините, които вече се използват в света, ще бъдат ефективни за всички хора срещу всички съществуващи и неизбежни нови мутации на коронавируса. 

Просто казано, няма и досега не може да има гаранции, че човек, ваксиниран с каквато и да е ваксина, няма да получи коронавирусна инфекция и няма да зарази други. В този случай COVID -паспортът като инструмент на привилегиите на собственика му се оказва умишлен фалшификат. Друга медицинска причина, меко казано, поставяща под въпрос COVID-паспортите, е младостта на настоящия коронавирус. Не знаем и не можем да кажем колко дълго ще трае имунитетът при ваксинираните и болните. Шест месеца, една година, или цял живот? Хората трябва да се ваксинират срещу грип всяка година и не всички щамове са обхванати от ваксините. 

Вярно е, че тази зима, грипът мистериозно изчезна някъде и очевидно се превърна в ковид. Неразрешим остър проблем в обозримо бъдеще, който изключва използването на COVID-паспортите като средство за едностранни привилегии за притежателите им, е наличието на ваксини. Или по-точно тяхната недостъпност и това се признава от самата СЗО. А привилегированият достъп до ваксината, както и до всички блага по света, засега е само за малцинство. Няма да е възможно да се ваксинират принудително над 7,7 млрд. души на Земята, които в момента, според официалната статистика, все още не са преболедували тази „основна“ болест, и това няма да стане след година-две. Повечето страни в света нямат и няма да имат достатъчно дози, дори и ако ваксините се окажат ефективни. 

И накрая, превръщането на COVID-паспортите на ваксинираните в единствения начин за свободно пътуване по света и неспазване на епидемичните ограничения неизбежно ще създаде нова машина за корупция в световен мащаб. Измамният бизнес с продажбата на "COVID-индулгенция" за нормален живот ще достигне гигантски размери. Защото ще бъде изгодно тези фалшиви паспорти да се купуват и продават. Имунитетът ще се превърне в гореща стока без гаранции за качество. А щом има търсене, ще има и предлагане. Всичко изброено по никакъв начин не намалява значението на ваксините за по-ранно излизане от пандемията и пълно универсално прекратяване на неефективните наказателни практики в борбата срещу коронавируса. 

Масовата ваксинация, която беше официално стартирана в Русия на 18 януари и несъмнено ще продължи в повечето страни по света, е правилна и разумна стъпка. Ваксината помага за решаването на две важни задачи: заедно с продължаващия ръст на инфекциите, тя помага да се постигне прага на стадния имунитет (това, най-вероятно, е единствената възможност за реален край на пандемията като смъртоносна опасност) и дава шанс за намаляване на степента на психоза, както сред политиците, така и сред обикновените хора, уплашени от тях. 

Но въпреки това неизбежно ще видим и вече виждаме опити на различни държави да дискредитират различните ваксини в циничната конкуренция за световните пазари за този изключително печеливш продукт. Всяка смърт след ваксинация, независимо от истинските причини, ще бъде скандализирана или ще бъде заглушена, но със сигурност ще се използва за егоистични цели, какъвто е почти повсеместният случай със спекулациите с жертвите на самия COVID. Няма нищо лошо в издаването на официални сертификати на ваксинираните срещу COVID-19. И дори, ако искате, наречете тези документи паспорти. Срамно, престъпно и медицински безсмислено обаче е да се дават тези паспорти на ваксинираните с едностранни преференции, и изкуствено ограничаващи правата на неваксинираните. 

Ниската и спадащата с всеки ден смъртност от коронавируса, неясната продължителност и качеството на действието на самата ваксина, неразбирането на срока за формирането на колективен имунитет срещу това заболяване и стабилността на личния имунитет правят от тези COVID-паспорти инструмент за привилегии и това е вредна и опасна идея. COVID-паспортите имат смисъл само като държавна статистическа база данни за ваксинирани хора. Но в никакъв случай те не трябва да бъдат изключителен пропуск за „нормален живот“ за някои хора за сметка на други. COVID-паспортите могат да бъдат средство за проследяване на ваксинираните, но не и елемент на контрол върху живота на гражданите и ограничаване на техните права.

 Ваксинациите може и да са масови, но трябва да останат изцяло доброволни. Хората трябва да бъдат допускани до самолети, влакове, кораби, както и театри, ресторанти и стадиони, не само без COVID-паспорти, но и без задължителните тестове за коронавирус, ако нямат външните признаци на заболяване. Крайно време е да се сложи край на този световен „лов за безсимптомните“ и безплодното преследване на миражи. Не можем да спрем мутациите на коронавируса и инфекцията за една година - това вече е трябвало да стане ясно и за най-твърдоглавите. 

Вирусът ще остане с нас завинаги или докато се появят лекарства за него, но с течение на времето, а това по-скоро зависи, наред с другите неща, и от успеха на ваксините ще убие по-малко хора или почти никой. В същото време, от гледна точка на организирания нормален обществен живот - с пътувания, форуми, спортни състезания, театри и кино, кафенета и ресторанти – не се случва нищо, което да принуди хората да преразгледат установените от тях правила. За една година от COVID в света са починали по-малко от 2 млн. души или 4 пъти по-малко, отколкото през първата година от епидемията от испански грип. 

А популацията на Земята се увеличава и по време на пандемията и ще продължава да се увеличава всеки ден. Болестите, включително и фаталните, трябва да се лекуват, като се спасяват наистина болните, а не да се измислят нови форми на дискриминация и малтретиране на всички хора. COVID-паспорти на ваксинираните няма да ги спасят от нови смъртни случаи и инфекции от коронавирус, но гарантирано ще засилят разцеплението в обществата и ще повишат битовата омраза, която си имаме достатъчно и преди пандемията. А заради неадекватните начини за справяне с нея, тя се увеличи още повече. 

Превод: „Труд“/Павел Павлов

Новините от днес и със задна дата