сряда, 27 януари 2021 г.

Български медици са първи в света с ново лечение на тежки мозъчни аневризми

 Опитът на български лекари в лечението на мозъчни аневризми бе публикуван в  сп. Neurosurgery | Puls.bg

Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery - най-влиятелното издание в света в областта на неврохирургията - е с адрес България. Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение.

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи, което се прилага при мозъчни аневризми с широка шийка, за които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента. Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията.

Оказва се, че Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" първи в света е въвел метода с новото устройство и е описал опита си в тази област. В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

Новините от днес и със задна дата