четвъртък, 21 януари 2021 г.

Силно земетресение разтърси Кипър, хората излязоха по улиците

  

Земетресение с магнитуд от 5,3 по Рихтер е регистрирано в 16,27 часа (местно и българско време) днес в Кипър, съобщи Ройтерс.

Трусът е бил усетен и в северен Израел. В Никозия земетресението е разлюляло високите етажи на сградите, като някои жители са излезли на улиците. Трусът е бил с магнитуд 5,4 в района на Ларнака, съобщава Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), считан за една от ключовите международни агенции, които наблюдават сеизмичната активност по света.

 Епицентърът е бил на 53 километра югоизточно от Лимасол с умерено малка дълбочина от 60 км. В района живеят и много българи. 

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, въз основа на предварителните сеизмични данни, земетресението не би трябвало да е причинило значителни щети, освен предмети, падащи от рафтове, счупени прозорци и др. 

Земетресението, усетено в цялата островна държава, забави гласуването на кипърския парламент за бюджета на страната. Израелските издания Maariv и Jerusalem Post's съобщават, че земетресението е било усетено и в Северен Израел.

Новините от днес и със задна дата