четвъртък, 7 януари 2021 г.

Трима ваксинирани румънски лекари заразени с коронавирус

 

Трима лекари от клиничната болница за инфекциозни болести "Виктор Бабеш" в западна румънски град Тимишоара са диагностицирани с COVID-19, въпреки че няколко дни по-рано са били ваксинирани срещу вируса, съобщава в. "Гъндул".

Изданието отбелязва, че това не са единствените случаи на заразени след поставяне на първата доза от ваксината. Вчера Кармен Доробъц, бивш мениджър на болницата за инфекциозни болести в североизточния град Яш, също съобщи, че се е заразила с вируса, въпреки че е получила първата доза от ваксината.

Според изданието тримата лекари от болницата в Тимишоара нямат тежки симптоми.

През последните 24 часа в Румъния са били ваксинирани 17 846 души с ваксината на Пфайзер-Бионтех, а от началото на ваксинационната кампания на 27 декември - общо 76 400 души, съобщава Аджерпрес. От тях 264 са получили странични реакции.

На фона на започналата масова имунизация с ваксината на "Пфайзер/Байонтех" директорът на СЗО за Европа Ханс Клюге призова европейските страни да проявяват разумна гъвкавост за времето между поставянето на първата и втората доза, съобщи БНР.

Някои държави, включително Великобритания, която първа стартира ваксинацията, се опитват да компенсират недостига на ваксини като удължават срока между поставянето на двете дози до 12 седмици. 

"Това решение представлява безопасен компромис между ограничения производствен капацитет в момента и нуждата на правителствата да защитят колкото може повече свои граждани и да облекчат натиска върху здравните системи. Искам да подчертая, че взехме решението в съответствие с наличните доказателства за ефикасността на ваксините от клиничните изпитания", каза Клюге.

От "Пфайзер" предупредиха, че нямат данни за защитата, която ще осигурява ваксината им, ако втората доза се постави повече от 21 дни след първата.

Новините от днес и със задна дата