четвъртък, 7 януари 2021 г.

Марк Зукърбърг с извънредно изявление за Тръмп

  

Президентът на Фейсбук излезе с извънредно изявление преди минути. В него той заема позиция по повод събитията в Капитолия и обяснява защо е взел решение да цензурира президента на Америка.

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва останалото си време от мандата, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания от него наследник Джо Байдън. 

Решението му да използва платформата си, за да опрости, вместо да осъди действията на поддръжниците му в сградата на Капитолия правилно смущава хората в САЩ и по света. Вчера премахнахме тези изявления, защото преценихме, че ефектът им и вероятно намерението им биха били да предизвикат допълнително насилие. 

След удостоверяването на изборните резултати от Конгреса приоритет за цялата страна сега трябва да бъде да се гарантира, че останалите 13 дни и дните след встъпването в длъжност преминават спокойно и в съответствие с установените демократични норми. През последните няколко години позволихме на президента Тръмп да използва нашата платформа, съответстваща на собствените ни правила, понякога премахвайки съдържанието или етикетирайки публикациите си, когато нарушават политиките ни. 

Направихме това, защото смятаме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическа реч, дори противоречива реч. Но настоящият контекст сега е коренно различен, включващ използването на нашата платформа за подбуждане на жестоки бунт срещу демократично избрано правителство. 

Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва услугите ни през този период са просто твърде големи. Затова разширяваме блокирането, което сме поставили в неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици до приключване на мирния преход на властта."

Социалните мрежи Туитър, Фейсбук и Снапчат блокираха профилите на Доналд Тръмп - първоначално за 12 и за 24 часа, впоследствие - до предаването на властта, като има податки, че е възможно "медийният му арест" да продължи и повече време, а може би - и завинаги!

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в Четвъртък, 7 януари 2021 г.

Новините от днес и със задна дата