понеделник, 11 януари 2021 г.

Силен трус удари Анкара, хората напуснаха панически домовете си

  

Земетресение разлюля в неделя в 22.53 ч. местно време района на турската столица Анкара. По данни на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет (AFAD) трусът е бил с магнитуд 4.5 по Рихтер, а епицентърът му е в район Каледжик, на 12 км от центъра на столицата, пише "Марица".

Обсерваторията Кандили в Истанбул също сподели данни за земетресението в Анкара, но съобщи за интензивност на земетресението 4,7 на дълбочината 6,7 км. Областния управител на Анкара Васип Шахин и министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум първи направиха изявление относно земетресението и обявиха, че засега няма информация за жертви или пострадали. Няма и данни за сериозни щети. 

След земетресението изявление даде и кметът на Анкара Мансур Яваш. „Земетресение с магнитуд 4.5 в Анкара притесни всички ни. Нашите екипи са на постовете си и водят разследване за определяне на щетите. Можете да се свържете с нас на аварийния телефон. До момента нямаме сигнали за поражения. Ние следим развитието“, каза той. 

След земетресението от община Калечик където бе епицентърът, обявиха: „Земетресение с магнитуд 4,7 стана в нашия район. Няма проблеми в нито една част на Каледжик. Нашите екипи са започнали необходимите разследвания и проучвания в района. Изпращаме пожеланията си на всички наши граждани да са добре“. 

Земетресението бе усетено в широк район и в съседните населени места. Много хора, притеснени след труса, напуснаха домовете си и излязоха по улиците въпреки продължаващия комендантски час, прилаган като част от борбата срещу коронавируса.

Новините от днес и със задна дата