понеделник, 11 януари 2021 г.

Струма вдигна нивото си с 1,5 метра, в Кочериново е ад, р. Бистрица кипи, придошли са още 4 реки

 

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си. Река Струма е качила 1.5 м., придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново, предаде БГНЕС.

На входа на гр. Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни. „Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза фермерът Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. 

Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере. Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома. Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. 

Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост. Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г. 

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза. Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води. На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.

Новините от днес и със задна дата