сряда, 13 януари 2021 г.

Имунолози настояват за отказ от ваксината на „Астра Зенека”

 5 факта за ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет -  24chasa.bg

Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призовава правителството на Австралия да прекрати програмата за имунизация с ваксината на „Астра Зенека”, тъй като последната не е достатъчно ефективна.

Това обяви експертът в Дружеството по инфекциозни болести, проф. Мишел Ананда-Раджа от университета „Монаш”, съобщава „Фокус”.

„Изграждането на обществен имунитет е много важно, тъй като именно това в крайна сметка ще спре циркулацията на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме много на ваксината на „Астра Зенека” и по-голямата част от австралийците ще бъдат ваксинирани с нея, следователно нейната ефективност трябва да бъде най-малко 70% или 80%”, каза пред „9News” Ананда-Раджа.

Тя посочи, че ефективността на ваксината на „Астра Зенека” е само 62,1%, което е далеч по-малко от аналогичните продукти на други производители като „Пфайзер” и „Модерна”.

Според президента на Австралийското общество по имунология, проф. Стивън Търнър, „настоящите резултати от клиничните изпитвания на ваксината на „Астра Зенека” не позволяват широкото ѝ използване”.

Главният здравен инспектор на Австралия Пол Кели обаче коментира, че „опасенията относно ниската ефикасност на ваксината към момента не са оправдани”.

„Нашият избор днес е такъв, защото тази ваксина може да бъде произведена тук на място. Това ще позволи максимално покритие за имунизация тази година и ще спаси човешки животи”, смята Кели.

Новините от днес и със задна дата