събота, 23 януари 2021 г.

Нови разкрития за бизнесмена, ударен с 1 милион лева от бургазлията Валентин Леков

  

Бизнесменът, който се прости с близо 1 млн. лева, откраднати според прокуратурата от бургазлията Валентин Леков, се занимава със строителство и дърводобив, пише Флагман бг.

Той е на 50 години с инициали М.И., добре известен е в Ямбол, но в никакъв случай не е в графата на сериозните предприемачи в града. М.И. не бил криминално проявен, твърди се, че бизнесът му бил напълно легален, даже наскоро го проверявали НАП, но не е открито нищо съществено. 

Ако имаше нещо съмнително около него, пострадалият може би нямаше да подаде сигнал в полицията, а щеше да започне собствено разследване и да раздаде правосъдие. Ямболският бизнесмен обаче е напълно чист и уведомил полицията, след като осъзнал, че е олекнал с близо милион лева. 

50-годишният мъж бил сигурен, че може да докаже произхода на парите, единственото, което не се връзва е защо е държал толкова сериозна сума в дома си. Стартирала е нова данъчна проверка, но почти сигурно няма да се открият несъответствия. Видът на набутаните в зазидания сейф в камината пари провокираха сериозни коментари. 

Припомняме, че според описанията на обрания освен доста злато имало и 750 хил.лева, 50 хил.евро, 7 млн.виетнамски донги и 450 бразилски реала. Левовата равностойност на виетнамските донги обаче е около 500 лева, а бразилските банкноти се равнявали са 130 лева, което навява на мисли, че това са пари, останали му от екскурзии в тези две дестинации. 

В същото време стана ясно, че Валентин Леков е отказал да съдейства на разследването. До този момент не бил казал нито дума. Припомняме, че 900 хил.лева от удара на годината потънаха безследно. Разследващите откриха едва 57 хил. лева и част от златото при претърсването на 17 обекта. 

Точно тук е и тънкият момент в цялото обвинение. Ако не може да се докаже, че е откраднал визираната сума, ще бъде съден само за 57-те хил.лева и присъдата, ако я получи, ще е много по-малка. По закон е предвидено от 3 до 15 години затвор.

Новините от днес и със задна дата