вторник, 5 януари 2021 г.

Доц. Гломб с неочаквани разкрития за имунитета срещу К-19

  

Ваксинирането срещу коронавируса върви много бавно, а много ваксини остават неизползвани. Това алармираха здравните власти в редица държави по света, като се оплакаха от административни пречки, съобщава Нова телевизия. Най-голям брой неизползвани ваксини има в Съединените щати.

Там са доставени 15 милиона дози. По-малко от 5 милиона са били поставени. А абсолютен първенец в забавянето на процеса е Франция. В първите 6 дни след началото на ваксинацията, бяха имунизирани 516 души. Две ваксини, две листовки, но една технология и една цел – създаване на имунитет срещу COVID-19. 

Доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести разяснява: "Практическа разлика между двете ваксини няма, защото и двете ще създадат достатъчно добър имунитет. Ефикасността е 95%". И двете са от новото поколение РНК-ваксини. В човешките клетки те увеличават определени протеини, които са типични за вируса. На което тялото реагира с изграждането на имунитет. Според проучванията сега той може да трае между 6 и 8 месеца. 

"Нека да не мислим, че имунитетът изчезва завинаги. Това, че може би нашите методи не са в състояние да уловят тези ниски нива на имунитет, не означава, че той липсва напълно", допълва доц. Гломб. При разликите между двата продукта се откроява начинът на съхранение. 

От своя страна Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата споделя: "Ваксината на Пфайзер се съхранява на минус 70 градуса, а тази на Модерна – при минус 20. Първата - може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората - до 30 дни. И още различия – периодът между задължителната втора ваксинация". 

По думите на проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, трябва да се спазва стриктно предписанието на кратката характеристика – 21 ден за пфайзер, 28 ден за модерна. За да имаме сигурност, че тези, които са ваксинирани първият път, вторият път, след 7-10 дни ще са изградили този имунитет, към който се стремим. Много държави обаче пренебрегват тези изисквания в опит да осигурят дори и по-слаб имунитет на желаещите ваксина. Примерът на Великобритания е, че слага само по една доза, но на максимално голям брой хора. Така например 20 хиляди дози стиган за 20 хиляди души, а не за 10, както е по протокол. 

"Това, което виждаме до този момент от информацията, която се дава от производителите, е, че има доста често промени. Затова целта ни е да гарантираме поставянето на втората доза, така че при получаването на количества – половината от тези количества се отделят, за да сме сигурни, че ще може да бъде поставена и втора доза, казва още Кирилов. А когато бъдем изправени пред избор, експертите съветват задължително да се консултираме с личния си лекар. Колкото до децата - „Пфайзер“ не дават информация за действието върху лица под 16-годишна възраст. А „Модерна“ – за лица под 18-години.

Новините от днес и със задна дата