неделя, 27 декември 2020 г.

Ваксинациите стартираха: Здравният министър стана първият имунизиран срещу COVID-19 у нас

  

                                     Снимка: "Булфото"

Ваксинирането срещу COVID-19 в България започна преди броени минути. В столичната МБАЛ "Св. Анна" първи беше имунизиран здравният министър Костадин Ангелов. 

Веднага след него бяха ваксинирани епископ Тихон, д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

След като получи инжекцията, министър Ангелов се оттегли за кратко медицинско наблюдение.

"Нямам търпение да се видя спокойно със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя", заяви в първия си коментар Костадин Ангелов.

"В "Св. Анна" са доставени 100 дози от ваксината", каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков. След всяка ваксинация пациентът ще бъде наблюдаван от лекар в рамките на 15-30 минути, обясни той.

Минути по-късно, в София, Пловдив и Бургас, ваксини получиха и други знакови медицински лица.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше имунизиран в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Във ВМА беше ваксиниран началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то се намира в тези малки флакони. Ние сме длъжни имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки", коментира Мутафчийски.

 

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в цялата страна ще започне на 28 и 29 декември.

Новините от днес и със задна дата