четвъртък, 24 декември 2020 г.

COVID-19 създаде 50 нови милиардери

  

Американското списание "Форбс" включи ръководителите на фармацевтични компании "БайонТек" и "Модерна" в списъка с 50 нови милиардери, които са забогатели в сектора на здравеопазването на фона на пандемията от коронавирус.

Данни бяха публикувани на уебсайта на "Форбс". Пандемията на коронавируса, посочва авторитетното издание, доведе до това богатството на много изпълнителни директори на фармацевтични компании и инвеститори в здравеопазването да нарасне значително. На първо място, говорим за предприятия, занимаващи се с "разработването на ваксини, лекарства и медицинско оборудване".

"Общо "Форбс" откри 50 нови здравни милиардери през 2020 г. Най-изявените новодошли тази година са учените зад двете най-успешни ваксини срещу коронавирус - едната, разработена от американската компания "Пфайзер" и германската биотехнологична компания "БайонТек", а другата - от базираната в Масачузетс "Модерна", пише "Форбс".

Така според изданието състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на "БайонТек" - германеца от турски произход Угур Шахин, се оценява на 4,2 милиарда долара. Французинът Стефан Бансел, оглавил през 2011 г. компанията "Модерна", разполага с капитал от 4,1 милиарда долара.

Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спирнгер и Робърт Лангър, които през 2010 г. са вложили съответно 5 и 1,5 млн. долара в развитието на "Модерна", сега се оценява съответно на 2 милиарда долара и 1,5 милиарда долара.

Списъкът на новоизлюпените милиардери включва и редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада , Швейцария, Хонконг, Дания, съобщава БНТ.

Новините от днес и със задна дата