четвъртък, 17 декември 2020 г.

ЕК съобщи, че ваксинацията срещу COVID-19 започва на 27-29 декември

  

Европейската комисия съобщи, че ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС ще започне на 27-29 декември. Говорител на комисията отбеляза, че спазването на тези дати зависи от очакваното положително решение на европейската агенция по лекарствата за първата ваксина, предаде кореспондентът на БТА.

Той поясни, че доставките на ваксината се предвижда да започнат на 26 декември. На 21 декември се очаква положителното становище на лекарствената агенция, а ЕК вчера уточни, че след това ще има нужда от два дни, за да съгласува с държавите от ЕС намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.

Комисията днес съобщи също, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини с производителя "Нова вакс". Подготвяното предварително споразумение предвижда възможности за доставка на 200 милиона дози ваксина. Досега ЕК договори доставката на над 2 милиарда дози от различни ваксини срещу коронавируса до края на следващата година.

Великобритания, която напуска ЕС, вече стана първата западна държава, която започна ваксинацията, избирайки ваксината на "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтех" (BioNTech). Седмица по-късно, след два случая на лош отговор на първата инжекция, британските здравни власти посъветваха ваксината да не бъде прилагана на хора, които са имали "силни алергични реакции" в миналото.

Преди два дни имунизацията започна и в САЩ. Вчера в Аляска бе регистриран случай на силна алергична реакция на медицинска работничка, на която е била поставена ваксина срещу COVID-19, предадоха световните агенции. Наложило се е жената, чиято самоличност не бе разкрита, да бъде настанена в болница. Не е известно тя да има алергии.

Американската компания "Пфайзер", чиято ваксина бе одобрена от федералната Агенция за храните и лекарствата в петък - нещо, което позволи масовата ваксинация в страната да започне в понеделник - каза, че работи с местните власти в Аляска за изясняване на случая.

Агенцията за храните и лекарствата заяви, че си сътрудничи с Центровете за контрол и превенция на заболяванията и с "Пфайзер", "за да разберем по-добре какво се е случило".

От компанията вече заявиха, че най-често се среща реакция на самото място на поставяне на инжекцията, като зачервяване - при 84% от всички хора, получили нежелана реакция. 60 на сто са се оплакали от отпадналост. Повече от половината са страдали от главоболие, други възможни реакции са тръпки по тялото, болка в ставите и висока температура.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел приветства одобряването на първата ваксина срещу коронавируса от регулаторните органи като жизненоважна стъпка в борбата срещу пандемията.

"Когато виждаме колко много хора сега умират от коронавируса, то знаем колко много животи това ще помогне да бъдат спасени", каза Меркел в началото на онлайн разговора си с основателите на "Бионтех".

Говорейки за съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - етнически турци, които от дълги години са лекари в Германия, а сега и начело на "Бионтех", тя каза, че е "невероятно горда", че страната има такива учени.

Младата германска фирма  бързо попадна "в полезрението на света", отбеляза ДПА, цитирайки Меркел.

В Германия за последното денонощие бяха регистрирани 698 смъртни случая. Това е втората най-висока бройка от началото на пандемията. Новозаразените за последните 24 часа са 26 923.

У нас властите заявиха, че ваксинацията ще започне около Нова година, но все още не е ясно кога точно. Първо ще бъдат имунизирани лекари на първа линия, полицаи и възрастни хора в домове. Оказва се обаче, че доста малко българи искат да се ваксинират, а други засега се колебаят.

Новините от днес и със задна дата