вторник, 8 декември 2020 г.

Три години затвор за полицай след "Ще се наказваме или ще се черпим?"

 Мъж, лежал 39 години в затвора погрешка, получи 21 млн. долара - Свят -  DarikNews.bg

Три години затвор получи столичният полицай С.Т., след като бе признат за виновен за поискан и приет подкуп. Съдът го е признал за виновен по обвинение от Софийска градска прокуратура за извършеното от него престъпление.

Случаят е от миналата година. На 7 юли 2019 г. подсъдимият С.Т., в качеството му на старши полицай в отдел "Охранителна полиция" при СДВР, изпълнявал задълженията си по охрана на обществения ред и проверка на лица и автомобили, съгласно провеждана Специализирана полицейска операция.

След обход на кв. "Димитър Миленков" и кв. "Абдовица", заедно с негов колега, застанали на изхода на единия от кварталите, в посока с. Бусманци, за извършване на проверка на МПС.

Към 9 ч. подсъдимият Т. с полицейска палка спрял лек автомобил "Опел" с ремарке, в който пътували трима мъже. Било установено, че единият от тях нямал документ за самоличност, при което С.Т. го попитал дали "иска да го води в полицейското управление".

Водачът на МПС - М.О., помолил това да не се прави, поради служебни ангажименти. При проверка на документите на автомобила полицаят констатирал липса на застраховка "Гражданска отговорност" на ремаркето. 

Санкция за това била глоба в размер на 2000 лева и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 6 месеца. С.Т. заявил на М.О., че следва да се свалят номерата, които ще бъдат върнати след заплащането на застраховката, но няма да има шофьорска книжка през периода на санкцията. 

Попитал водача: "Ще се наказваме или ще се черпим?", на което мъжът отговорил, че може да даде наличните у него 200 лева. Подсъдимият се съгласил и му дал указания къде да остави парите, които впоследствие взел. Пожелал на пътуващите в автомобила лек път, като ги предупредил "да не се разчува за това, което се е случило".

Водачът на МПС бил притеснен, тъй като дал на полицая служебни пари, с които трябвало да закупи строителни материали. Позвънил на работодателя си и му споделил за станалото. След това бил подаден сигнал до Районното управление на СДВР за искания и приет подкуп.

В хода на разследването по случая са били събрани доказателства за виновността на С.Т. и той бил привлечен към наказателна отговорност.

С решение на Софийски градски съд на подсъдимия е наложено наказание от три години "лишаване от свобода" ефективно. Присъдата подлежи на обжалване в законоустановения срок.

Новините от днес и със задна дата