събота, 19 декември 2020 г.

Непозната досега разновидност на коронавируса отключи нова вълна в Южна Африка

 

Втората вълна на пандемията в Република Южна Африка, която започна този месец, се дължи на нова разновидност на коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират изявление на министъра на здравеопазването Звелини Мкидзе. 

"Имаме убедителни научни доказателства, че втората вълна на пандемията е породена от нов вариант на коронавируса", заяви Мкидзе на брифинг. Според него епицентърът на тази разновидност на вируса е районът Нелсън Мандела бей в провинция Източна Капска. Оттам тя е започнала да се разпространява в провинция Квазулу-Натал.

За последното денонощие в Република Южна Африка са регистрирани 184 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Броят на новозаразените за последните 24 часа е 9100.

Властите се надяваха, че с приближаването на лятото и идването на горещото време броят на заболелите ще намалее значително. Първоначално надеждите се оправдаха, но през декември неочаквано за мнозина броят на заболелите нарасна отново. В момента в Република Южна Африка има най-голям брой заразени и починали от всички страни на континента. Общо потвърдените случаи са над 900 000, а жертвите - 24 011.

Световната здравна организация заяви днес, че поддържа връзка с изследователите, открили новия щам и добави, че няма признаци за промени в поведението на вируса.

Южноафриканските здравни власти заявиха, че новият вариант изглежда се разпространява по-бързо от предишния, но е прекалено рано да се определи колко е тежък и дали сегашните ваксини ще работят срещу него.

"Във Великобритания също откриха нов вариант" и между двата има много прилики, отбеляза професор Тулио де Оливейра, член на правителствения геномен консорциум.

Тези хора да не се ваксинират срещу К-19

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/zdrave/mz-na-rusiya-tezi-khora-da-ne-se-vaksinirat-sreshchu-k-19-za-nishcho-na-sveta_news787887.html

Новините от днес и със задна дата