вторник, 1 декември 2020 г.

Варна ще се лиши от водата на язовир „Камчия“, за да се предотврати криза в Бургас

  

                             Снимка: Булфото

Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Криза няма да има. Образно казано, Варна ще се лиши от водата на язовир "Камчия", за да прояви солидарност към Бургас. Няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Днес той бе в морския град, където проведе работно съвещание с кмета на Бургас Димитър Николов, директора на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних. На срещата присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министър Димитров каза, че взетото решение за недопускане на водна криза в Бургаско трябва да бъде приведено в изпълнение максимално бързо. По негови думи трябва да се направят връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с язовир "Камчия". За целта една част от водата, която отива от язовир "Камчия" към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите "Порой" и "Ахелой" и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца.

Министър Димитров каза, че ще бъде направено предложение до Министерския съвет язовирите "Порой" и "Ахелой" да преминат на разпореждане на областния управител. До 20 февруари 2021 година в тези два язовира трябва да приключат ремонтите, които ВиК-Бургас е започнало.

Според заместник-министъра на регионалното развитие на първо място по приоритет е осигуряването на питейна вода за жителите във всички общини в страната.

Новините от днес и със задна дата