събота, 12 декември 2020 г.

Специалисти дешифрираха един от текстовете на серийния убиец Зодиак

  

Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от съобщенията на серийния убиец Зодиак, изпратено на американския вестник "Сан Франциско кроникъл" през ноември 1969 година, съобщи сайтът на изданието.

Посланието, получило названието "Шифър 340"/ по количеството на знаците в оригинала на съобщението/, било разчетено от трима специалисти. От американския разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, от белгийския програмист Ярл ван Ейке и от австралийския математик Сам Блейк.

"Надявам се, че вие весело си прекарвате времето, в опит да ме заловите Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се боя от газовата камера, защото с нейна помощ ще се окажа в рая по-рано. Сега разполагам с достатъчно роби, които да работят за мен. Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в рая и се боят от смъртта. Аз не се боя, тъй като зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми смърт", гласи разчетеният текст.

В него не се разкрива името на престъпника.

Клонът на ФБР в Сан Франциско отбеляза в страницата си в Туитър, че следствието по делото Зодиак продължава. Служителите изтъкнаха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния убиец, но заради продължаващото разследване и заради паметта на убитите, Бюрото ще се въздържи от коментари.

"Шифърът 340" е втората криптограма на Зодиак, която беше успешно разчетена. Първата, "Шифър 408" беше дешифрирана от учител от калифорнийския град Салинас и от неговата съпруга. В нея престъпникът обясняваше, че обичал да убива, защото това било забавно.

Зодиак е псевдоним на серийния убиец, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на маниака и досега не е установена. Той пишеше на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите престъпления Полицията свърза с престъпника 5 смъртни случая, въпреки че самият Зодиак твърди, че е извършил 37 убийства.

Новините от днес и със задна дата