вторник, 1 декември 2020 г.

В кои градове водата поскъпва от догодина

 istock 

В 8 области водата ще поскъпне от 1 януари 2021 година. Това предвижда проект за промени на цените на ВиК дружествата, предложен от Комисията за енергийно  и водно регулиране. Той ще бъде обсъден на 3 декември.

Най-голямо увеличение се предвижда за София. Столичани ще плащат за кубик студена вода по 2,93 лева при 2,76 лева през тази или с 6 на сто повече. По-скъпа ще е водата и в Плевен – с 2 на сто.

Минимално увеличение е заложено за Варна и Кърджали - с около процент, и Пловдив и Перник с около 0,3 – 0,4 на сто. В 17 града обаче от Нова година ще плащат по-ниски сметки за вода. Най-голямо ще е понижението на цената в Сливен -14,44 на сто. В Бургас се предлага намаление на тарифата с 10,39%, а в Ямбол с 12,54 на сто.

За Русе регулаторът предлага цената да стане 2,94 лева за кубик при 3,16 лева през тази година или с близо 7 на сто по-малко. 
 
В Габрово намалението е с 10 стотинки за кубик. Поевтиняване е заложено още за Силистра, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Ловеч и Разград.
При определяне на проекта за корекции на цените са сравнявани показателите за качество на питейната вода и налягането във водопроводната система.


Проверено е дали заложената в бизнес плана рехабилитация на водопроводната мрежа съвпада с изпълнената. Оценявана е също събираемостта на вземанията, ефективността на изграждане на водопроводното стопанство, обясняват от КЕВР.

Новините от днес и със задна дата