събота, 19 декември 2020 г.

Румен Радев разкри ще се кандидатира ли пак за президент

  

Президентът Румен Радев ще подпише и издаде указа за изборите догодина в срок, както е по Конституция, а самият указ ще бъде публикуван в Държавен вестник на 26 януари. Това съобщи той пред Дарик радио.

Вие може ли дадете гаранция, че през април или май обстановката ще бъде по-облекчена отколкото през март, коментира Радев и така даде да се разбере, че не е се отказал от намерението да насрочи вота на 28 март. По думите му, след като посочил възможната дата изведнъж много хора и партии излезли от летаргията и се сетили, че наближават избори. Той поясни, че 28 март е дата в срок според Конституцията. 

Поясни, че е последователен по темата, а всеки който има амбициите да управлява, трябва да докаже, че може да се справи и да управлява страната в едни непрекъснати кризи. По думите му целия свят е във всякакви по вид кризи и няма да се върнем към т.нар. нормалност. Според него тези, които сега са на власт трябва да покажат, че поне могат да организират изборите. 

Радев призна, че при тази по-ранна дата ще е по-трудно за по-малките партии, които нямат структури, но въпреки това изтъкна, че те така могат да покажат дали мигат да мобилизират избирателите си. Той поясни, че няма дилема между избори и здравето на хората. Президентът каза още, че чува аргументите на експертите и ще ги има предвид при подписването на указа и финалното решение кога ще е вотът. Той пожела да коментира дали очаква служебен кабинет или коалиционно правителство след вота. 

По думите му, каквото и да е то, ще бъде съставено трудно, а НС ще бъде фрагментиран. Радев заяви, че никога не е бягал отговорност и ако се наложи да състави служебно –ще го направи. По думите му обаче един такъв служебен кабинет ще има много важни задачи – не само да управлява България в динамичен и кризисен период, но трябвало да демонтира и "порочния управленски модел", както и да покаже, че страната може да се управлява прозрачно. 

"Ако реша да се кандидатирам за президент, няма да се моля или влизам в задкулисни договорки с партийни централи, каза той и поясни, че той е в диалог с хората. Той поясни, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв държавен глава ще бъде. Амбицията му била, докато е на този пост, да работи за правата и просперитета на българите.

Новините от днес и със задна дата