четвъртък, 31 декември 2020 г.

Математик: 50 000 позитивни не са карантинирани, връщането в клас е огромен риск

  

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация. Това коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

"Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас, рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега".

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост:

"Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време".

Велков допълни, че дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето. "Ще има промени, технологиите все повече ще се интегрират", прогнозира той.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща:

"Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време".

Новините от днес и със задна дата