вторник, 15 декември 2020 г.

Едва на 23 г., почина голям талант на България!

  

Само на 23 години светът ни напусна романтикът и младата надежда на българската литература Стефан Кичев. Въпреки крехката си възраст зад гърба си имаше много признания и национални награди, а с разсъжденията си и познанията си впечатляваше в не една статия или телевизионно участие, съобщава "Труд".

Заради романтичните си лирични творби младият автор често бе сравняван с Пейо Яворов, който бе и сред любимите му автори, наред с Димчо Дебелянов. Сред другите творци, от които Стефан се учеше и постоянно препрочиташ бе Оскар Уайлд. През октомври Кичев спечели второ място на националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ с откъс от цикъла му „Екраните не спят“. 

Със свои творби в него участваха 142 млади дарования, чиято голяма мечта бе да издадат собствена стихосбирка. Стефан също бе на крачка от успеха, като първата му книга трябваше да стане факт съвсем скоро, отпечатана от едно от големите български издателства. 

Стефан бе отличен и в конкурса „Граждански будилник“ на Столична община, в който получи награда за свое задочно писмо до дисидента, писател и журналист Георги Марков. Първото му признание идва още като тийнейджър, през 2013 г., когато с поемата си "Гноен вик" печели ученическия творчески фестивал "Малки поетики" в категория "Литература". За Кичев поезията бе интимно преживяване, затова не споделяше стиховете си онлайн. Мечтаеше да ги види напечатани и да е един от авторите, които ще създадат новата лирична и романтична поезия като контрапункт на чалгата и културното послание на този тип музика.


Стефан мечтаеше и да стане журналист, от онези, заради чиито слова се променят хора, общества и светове. И с прозата, и с поезията постоянно иска да счупи бариерите и ограниченията, рамките, в които сме се вкарали като общество и като индивиди. Неслучайно след завършването на Първа английска гимназия в София записва да следва специалността „Журналистика“ в Нов български университет. 

Пише различни текстове и анализи за български медии, работи и за чужди такива. Признава, че за да пишеш добре трябва преди това да си прочел много книги. Затова и освен любимите български поети и вдъхновителят Оскар Уайлд чете и други световни класици като Кафка, Достоевски и Херман Хесе. Определя популярните през последните години автори като Паулу Коелю като хавлия, на която можеш да избършеш потта от притеснението, че не четеш книги.

Новините от днес и със задна дата