вторник, 8 декември 2020 г.

Д-р Филипова огласи голям проблем с ваксините за К-19 ВИДЕО

  

Работя повече от 20 години с ваксини и ми е пределно ясно колко е дълъг пътят, който една ваксина изминава. Това е наистина много научен труд и потенциал. Сега в един момент се заговори за ваксини още от преди половин година. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Радосвета Филипова, от Националния ваксинационен щаб. 

"Фактът, който смятам, че трябва да бъде разясняван, е че настоящите ваксини са варианти на ваксини, които са разработвани много отдавна. Това са ваксини на вариантите на този вирус от преди 10 години. Тъй като България остана настрани от SARS и MERS", каза тя. 

"Има едни принципно невярващи хора. Когато обаче един разумен средноинтелигентен човек няма как да не разбере, че това не са новосъздадени ваксини, а нови варианти на стари разработени", каза тя. 

"Всяка ваксина, която и да е тя, без значение колко години е разработване, влизайки в масова употреба е под постоянен мониторинг. Тази ваксина е много важно като започне да се прилага, да се събират постоянно всички възможни налични данни. Надявам се, Англия да започне да мониторира всичко", заяви експертът. 

"Това, че ни се вкарва частица, която дава допълнителна информация на нашия механизъм, не е нещо ново като идея, но в крайна сметка технологията е иновативна. Ваксината не може да предизвика никакво заболяване, науката го доказва", заяви Филипова. Мога да дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна и е от 90-те години на пазара. Начинът, по който е произведена е иновативен, като сегашната. Тя е рекомбинантна. Досега обаче да сте чули някой след имунизация срещу хепатит Б се е заразил със заболяването? Няма и да намерите, защото няма такова нещо", заяви тя. 

"Повечето ваксини имат две дози, за да имате по-траен имунитет. Винаги все пак има шанс, с каквото и да се имунизирате, през това време да сте били заразен. Не би трябвало да ви стане нищо все пак, ако се ваксинирате, докато сте безсимптомно болен", поясни тя. 

"Има три неща при една ваксина - качество, безопасност и ефикасност. Защо всички обаче мислят за безопасността, а не за ефективността", запита тя. 

"Страхът е разбираем, но ще се ваксинирам. Не мога обаче да кажа с коя ваксина. По настоящем информацията, която ние имаме, е оскъдна. Всеки продукт има карта с всичките си данни. В случая ние нямаме нито една кратка характеристика. Това обаче е не само при нас, дори сигурно и самата Англия още го няма", каза Филипова. 

По думите ѝ именно чрез тези данни ще се види коя ваксина за коя група е най-подходяща. Предвиждаме да има пунктове и подвижни екипи за обездвижени хора. По думите ѝ директор на болница няма право да задължи лекарите му да се ваксинират.

Новините от днес и със задна дата