вторник, 29 декември 2020 г.

Мангъров: Цивилизованият начин да преборим Ка-19 са ваксините, мерките дават резултат ВИДЕО

  

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е разбрал лично от доц. Атанас Мангъров, че той ще се ваксинира. Министър-председателят дори препоръча на здравния министър това да стане публично.

"С него водихме много дълъг разговор, точно срещу Бъдни вечер, в който опитах да обясня как стоят нещата. Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне това сакрално число - 70% от хората да имат антитела срещу коронавируса. Единият начин е дивият, който става в момента, когато хората се разболяват. Вторият е цивилизованият начин - чрез имунизация", обясни доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR. 

"Това, което съм обяснил на премиера е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, защото аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм го изкарал безсимптомно - те няма нужда да се ваксинират", каза още инфекционистът. Той е категоричен, че в момента трябва да се ваксинират възрастните хора с по няколко придружаващи заболявания, тъй като ако се заразят, за тях има опасност заболяването да завърши лошо. 

"Лекарите на първа линия, с малки изключения, са хора на 25-30 години, които и да се заразят, няма да протече кой знае колко тежко. Не са най-важните за имузацията. Тези млади хора са тези, които би трябвало да посрещнат вълната на заболяването. Но хората на възраст са тези, които трябва да се ваксинират. Препоръчвам им да направят това", подчерта доц. Мангъров. По думите му има много спорове коя ваксина да бъде използвана. 

"Ако сте изкарал Ковид-19 и срещу вас застан

е някой, който ви казва, че трябва да се ваксинирате, този човек или не разбира нищо, или просто ви лъже - не трябва да му вярвате", настоя доц. Мангъров. Инфекционистът добави, че при всяко заболяване лимфоцитите ни започват да произвеждат антитела. Когато организмът се справи с инфекцията, стойностите на тези антитела започват да спадат. Спада и броят на лимфоцитите, които ги произвеждат, но винаги малка част от тях остават в организма като клетки на паметта. Те дават възможност при повторна среща с вируса много бързо отново да се образуват антитела и човек да не се разболее. 

"Много е съмнително дали има повторно заразени или случаите са били само по документи", отбеляза доц. Мангъров. Той се съгласи, че противоепидемичните мерки има ефект върху спада в броя на заразените, но предупреди, че в момента, в който те престанат, нещата ще тръгнат отново нагоре, докато не се стигне до колективен имунитет.

Новините от днес и със задна дата