петък, 20 ноември 2020 г.

Еврика! Откриха медикамент, изключително ефективен при тежки форми на COVID-19

  

Учени от Нидерландия откриха ефективността на имуносупресора тоцилизумаб при лечението на пациенти с тежка форма на коронавирус, съобщи сайтът „NL Times“.

Според Марк Бонтен, микробиолог в болницата в Утрехт, това е „наистина добра новина“ за пациентите. Препаратът намалява времето, през което болният се нуждае от изкуствена вентилация на белите дробове. 

За тежко болните хора, които биват лекувани в интензивни отделения не се среща често да бъде открито ново лечение, доказало своята ефективност. Това е истински пробив, смята Бонтен. Ползата от тоцилизумаб учените открили при изследване на 260 болни по цял свят. Установено е, че препаратът съдържа протеин, който регулира имунната система. 

Според медиците, пациентите с COVID-19, които постъпват в реанимациите, боледуват не толкова от самия вирус, колкото от прекалената реакция на имунната система спрямо него. 

Откритието се потвърждава от направено по-рано проучване на швейцарската фармацевтична компания „Roche“, която направи клинични изпитания на препарата Actemra/RoActemra (тоцилизумаб) и установи, че той намалява необходимостта от изкуствена вентилация на белите дробове при пациенти с пневмония, предизвикана от COVID-19.

Новините от днес и със задна дата