петък, 20 ноември 2020 г.

Изолацията ще е задължителна, но лечението в болница при Ковид - не

  

На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Това се регламентира с приетите на първо четене промени в Закона за здравето, внесени от Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия.

Досега за тези пациенти беше записано, че освен на изолация, подлежат и/или на болнично лечение.

Не е целесъобразно и аргументирано болниците да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или са заразоносители,  мотивира се Дариткова.

Очаквам експертите да кажат за кои особено опасни болести се налага едновременно болнично лечение и изолация, подчерта председателят на здравната комисия.

Между първо и второ четене трябва да се прецизират заболяванията, за които е задължително болничното лечение, и такива, за които изолацията не върви със задължително болнично лечение, отбеляза Дариткова.

Когато въвеждаме задължителна изолация без болнично лечение, не знаем на какви критерии отговаря тази задължителна изолация, коментира Георги Йорданов от БСП.

ДПС няма да подкрепи промяната на първо четене, защото означава да поставим на риск общественото здраве, обясни Джевдет Чакъров. По думите му, не бива да допускаме законова възможност лицето да откаже болнично лечение, когато лекар прецени, че то подлежи на такова по изброените в закона опасни инфекции, както и другата хипотеза - болницата да откаже хоспитализиране в тези случаи.

Ние сме на трето място в Европа по смъртност, вследствие на COVID-19, напомни Чакъров, като е категоричен, че мерките трябва се прецизират.

Всеки пациент, за когото се налага болнично лечение и това е и мнението на лекуващия лекар, ще го получи и държавата не абдикира, категорична е Даниела Дариткова.

Какво още урежда законът

Създава се нормативна възможност РЗИ да връчват предписанията за поставяне под изолация или карантина на съответните лица, чрез устно уведомяване или чрез цифрови съобщения. По този начин ще се подпомогне дейността на инспекциите и ще се намали натовареността на здравните инспектори. При изпълнение на техните задължения и отговорности в областта на надзора и контрола на противоепидемичните мерки в контекста на COVID-19.

Със законопроекта се правят изменения и допълнения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се създава правна възможност при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването със заповед да забрани за определен срок износ на медикаменти. От левицата одобряват идеята.

Дариткова поясни, че очакваните резултати от прилагането на предлаганата нормативна уредба са свързани с осигуряване на навременна защита на гражданите от разпространение на COVID-19, както и с последиците от влошаващата се епидемична обстановка в страната през последните седмици.

От "Обединени патриоти" оцениха промените като навременни. Калин Поповски обърна внимание, че самата инфекция като такава не е особено опасна, но има много висок индекс на заразяване.

Новините от днес и със задна дата