вторник, 10 ноември 2020 г.

Включват и Мангъров в битката с COVID-19, нови мерки влизат от четвъртък

  

Доц. Атанас Мангъров се включва в битката с коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след като посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център. На място Ангелов провери създадената организация за работа на двете структури.

"Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност", съобщи министърът, след като неотдавна лекарят заяви в интервю, че невинаги носи маска по време на работа.

Самият доц. Мангъров, който е шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница, е поискал с писмена молба до ръководството на болницата да се ангажира с болните от COVID-19.

В София няма недостиг на легла. Продължават да се разкриват и нови легла, поясни министър Ангелов. "Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране", обясни министърът.

Той обаче изрази съжаление, че не навсякъде има разбиране. Министърът даде пример, че пред фургоните пред болниците, където се правят антигенни тестове, се редят и хора без симптоми. И подчерта, че те са предимно за хора със съмнения за COVID-19.

"Никой не може да ви каже какви са усложненията и в рамките на колко дни се проявят", подчерта още Ангелов.

Новините от днес и със задна дата