вторник, 10 ноември 2020 г.

Математикът Петър Велков: Задминахме Италия по най-много починали от COVID-19 за ден

 

Днешният ден се оказа повратният, в който изпреварихме рекордьора Италия по най-много загинали от COVID-19 на един милион души. Това става ясно от анализ на математика и експерт по управление на кризи Петър Велков. 

След като тази сутрин беше обявено, че жертвите на коронавируса за последното денонощие са 106-ма, Велков написа във Фейсбук:

"Смъртност у нас като Италия и Испания няма да има, защото у нас няма сухите съчки", Мангъров, май 2020

Италия: най-много починали за 1 ден в пика - 27.03: 15,24 души на 1 000 000.

България: най-много починали за 1 ден - 10 ноември: 15,30 души на 1 000 000 и ще катерим.

Още през май месец доказахме с много данни защо Мангъров дори статистически не беше прав. А структурно, концептуално и научно ни най-малко..."

Той твърди и че в момента в София дневната смъртност е около два пъти по-висока от обичайната за предходните години.

Думите на Велков бяха потвърдени и от току-що излязлата статистика на НСИ. Според нея смъртността в България през последната седмица на октомври рязко скача в сравнение с октомври 2019-та година. През последната седмица на октомври миналата година са починали 2010 души, тази година те са 2662-ма. Това е и най-големият брой умирания през тази 44-та седмица от годината от 2015-та насам. Вижте още данни на НСИ ТУК>>

Математикът и експерт по управление на кризи отправи и емоционален апел във връзка с презапасяването с лекарства, което опразни аптеките от важни медикаменти:

"Моля ви, хора! Спрете да купувате лекарства! Не се презапасявайте, поне, без да сте болни. Имам близки, за които НЕ мога да намеря лекарства. Имам десетки познати, за които НЕ можем да намерим лекарства. Има стотици непознати, които ми пишат. Има хиляди хора, болни от много други заболявания, за които тези лекарства са ЖИВОТОЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Дори за бременни, които могат да загубят дечица... лекарства няма!".

Велков не скри и възмушението си от назначаването на доц. Мангъров за шеф на ковид-отделението в Инфекциозна болница и апелира за назабавен лекдаун:

"От днес ако хванете Ковид, има шанс да попаднете на Мангъров, който да ви лекува. Ако другите причини да спазвате мерките не ви стигат, ето ви още една. Безобразие! Подигравка! Локдаун веднага! Носете маска!"

⁉️ "Смъртност у нас като Италия и Испания няма да има, защото у нас няма сухите съчки", Мангъров, май 2020 🔴 Италия:...

Публикувахте от Петър Велков в Понеделник, 9 ноември 2020 г.

Новините от днес и със задна дата