неделя, 29 ноември 2020 г.

"Иновативна" пешеходна пътека втрещи бургазлии

 ВАдС: На пешеходна пътека предимство на пешеходеца не е абсолютно 

Диагонално начертана на пътя пешеходна пътека хвърли в шах стотици жителите на най-големия жилищен комплекс в Бургас – „Меден рудник”.

Зебрата се намира на вход/изхода на ОДЗ „Морска звезда” откъм бл. 47 и нямаше да направи впечатление на мнозина, ако на нея нямаше нарисувани с шаблони надписи „Погледни” със стрелка, сочеща към нищото. 

Пешеходната пътека е разположена точно пред входната врата на детската градина и вместо да минава перпендикулярно на широката не повече от 6-7 метра улица, тя минава по изключително странен начин, като така дължината ѝ се увеличава поне двойно. 

 

„Има сложени и релефни плочки за незрящи, корто е абсурдно. Как да разберат те, че не се минава направо, а настрани?", „Това вече е иновация! Не болардите, които се прибират в земята с дистанционно”, 

„Те хората така или иначе по този начин пресичат, вече ще са легални пешеходци”, са само част от коментарите на хора под снимките на зебрата, които днес бяха публикувани в мрежата, въпреки че пешеходната пътека на това място е нарисувана по този начин от поне 2 години.

Пример за въвеждане на работеща иновативна пешеходна пътека, дават властите в исландския град Исафьордур, с така популярните 3 D пътеки/ вижте по - надолу!

Всяка година близо 1.3 милиона души по света умират при автомобилни катастрофи.

Стряскащата статистика става причина за многобройни кампании, но рядко някоя от тях постига особен успех. Властите в исландския град Исафьордур прибягват до необичаен начин да накарат шофьорите да карат по-внимателно и идеята наистина е иновативна - поставят триизмерна пешеходна пътека.

3D пешеходна пътека стряска шофьорите

Зебрата създава илюзията, че белите линии висят във въздуха, като кара водачите на превозни средства да намалят, защото смятат, че на пътя има препятствие, както сами ще се убедите от видеото по- долу.

Изграждането на подобна пешеходна пътека е доста по-евтино от поставянето на "легнали полицаи", а очевидно и по-ефективна. Подобни зебри бяха изградени от ентусиасти и на други места в света като в Индия и Китай, където броят на загиналите при пътни инциденти е наистина фрапиращ.

Новините от днес и със задна дата