неделя, 1 ноември 2020 г.

Психолог обясни защо някои хора не желаят да носят маски

 

Александър Конфисакхор, доцент в Катедрата по политическа психология в Държавния университет в Санкт Петербург, обясни нежеланието на хората да носят медицински маски на фона на пандемията на коронавируса. Това съобщава NSN.

Експертът отбеляза, че самите маски не са твърде скъп атрибут, освен това хората могат да носят една и съща маска в продължение на няколко дни. Той вярва, че хората просто не вярват в способността на маските да предпазват от коронавирус.

В същото време специалистът се съмнява, че въвеждането на глоби може да помогне в този случай, тъй като това само ще разгневи хората, чието финансово състояние се е влошило. Психологът обаче смята, че все още е необходимо да се контролира носенето на маски.

Конфисакхор също не смята социалната реклама за ефективна по този въпрос.
„Ако самите хора не разбират, че имат нужда от това, ситуацията няма да се подобри“, казва той.

На свой ред терапевтът-имунолог Владислав Жемчугов смята, че нежеланието на хората да носят маски и ръкавици се дължи именно на паричния фактор, тъй като дори и най-ниската цена има значение. Според него хората трябва да бъдат по-активно информирани за ползите от използването на маски и ръкавици.

„Масата противоречива информация поражда недоверие сред населението във всички мерки. Необходимо е да се обясни на хората, така че препоръките да са логично прости и разбираеми за всички ”, - заключи лекарят.

Новините от днес и със задна дата