понеделник, 23 ноември 2020 г.

И адвокатите се обявиха срещу тавана на неустойките по бързите кредити

 

Над 130 адвокати от цялата страна призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху разпоредбата от Закона за потребителския кредит (ЗПК), предвиждаща нова висока неустойка по бърз кредит, съобщи "Лекс".

Според адвокатите тя противоречи на Конституцията, на правото на Европейския съюз и на Европейската конвенция за защита правата на човека и единственото обяснение за приемането ѝ е "крещящ лобизъм в интерес на фирмите за бързи кредити".

Припомняме, че на 19 ноември промяната в Закона за потребителския кредит (ЗПК) бе направена в предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект - този за изменения в Закона за ДДС.

Разходите (по чл. 19, ал. 3, т. 1 от ЗПК) "по договор за кредит, отпуснат от финансова институция по чл. 3 от Закона за кредитните институции, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие, те не се считат за прекомерни по смисъла на чл. 143, ал. 2, т. 5 от Закона за защита на потребителите и накърняващи добрите нрави съгласно чл. 26 от Закона за задължения и договорите".

Иначе казано, гласувано бе разходите, които потребителят ще плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата.

След приемането ѝ омбудсманът Диана Ковачева заяви, че ще се сезира Конституционния съд, ако промяната бъде обнародвана. А пред "24 часа" шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че разпоредбата ще бъде отменена.

Новините от днес и със задна дата