петък, 13 ноември 2020 г.

Обрат! Нова версия за смъртта от К-19, не цитокиновата буря е виновна

  

Лекари и учени от цял свят се съмняват дали обяснението за смъртните случаи от новия коронавирус при по-млади хора се дължи именно на цитокиновата буря, пише "Ню Йорк таймс".

Още в началото на пандемията се появи хипотезата, че по-младите пациенти с COVID-19, които стигат до хоспитализация и по-късно умират, всъщност са жертва на т.нар. цитокинова буря. Това е процес на имунната система, при който тя влиза в огромен режим на работа и убива не само вирусните клетки в организма, а и здрави такива. 

Цитокиновата буря води до увреждане на някои тъкани и процеси в човешкото тяло. Голямата мистерия защо някои хора се разболяват от тежък коронавирус остава, а съмненията в ефекта на цитокиновата буря се засилват. Няколко проучвания в последно време сочат, че едва ли цитокиновата буря е причината за смъртта на пациентите. 

Според д-р Ранди Крон, професор по педиатрия и обща медицина в университета в Алабама, който години наред изучава именно цитокиновите бури, тези на пациенти с COVID-19 се различават по химичния си състав. До момента идеята за имунната свръхреакция на организма се върти само около един конкретен цитокин - интерлюкин-6 или ил-6. С първоначалните данни от Китай и по-късно от Италия, лекарите открили, че пациентите с тежък коронавирус имат високи нива на този цитокин в кръвта си. 

Те били третирани с медикаменти, които блокират производството му и пациентите се подобрили. Така използването на тези медикаменти стана основно в борбата с новия коронавирус по цял свят. Вече няколко клинични проучвания доказват, че такива медикаменти, с които се лекува ревматоиден артрит, например, нямат никаква полза за организма на болния от коронавирус. 

Според едно от тях нивата на ил-6 в организмите на болните всъщност не са повишени и това се наблюдава изключително рядко. Учените са категорични, че цитокинова буря може да се получи в следствие на всяко едно сериозно инфекциозно заболяване, но винаги е било трудно да се различи дали само тя е виновна за смъртта на пациентите. 

Трудно е да се докаже, че единствено ил-6 е отговорен за смъртта на болните. Той може да е част от общата имунна реакция, но лекари по цял свят наблюдават повишаването и на други проетини - феритин и C-реактивен протеин, и двата са сигнал за тежка инфекция. С течение на пандемията в много лечебни заведения вече не използват медикаменти, които потискат производството на ил-6.

Новините от днес и със задна дата