понеделник, 23 ноември 2020 г.

Стряскаща прогноза след проверката за смъртта от К-19 на младия Калин, обикалял с часове по бургаските болници

  

От РЗИ-Бургас са почнали проверка по случая с починалия млад мъж, размотаван в болниците в града. Проверка е стартирала и в Белодробната болница в Бургас, предава БНТ.

Размотаването е започнало от сряда миналата седмица. Оказва се, че в Бургас има 5 линейки, всичките за ковид пациенти, и ако трябва да обслужат друг сигнал, първо трябва да се дезинфекцират и после да отидат на адреса.

Припомняме, че 36-годишният Калин Карапачов почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен.

Майка на починалия заяви, че синът е бил болен на домашно лечение, изглеждал е добре, приемал е лекарства, назначени от личния лекар. "В понеделник са сменили терапията, а във вторник не се е почувствал добре и вечерта е получил затруднено дишане. При личната лекарка той е бил посинял", каза още тя.

От болницата Бургас заявиха, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Днес щабът в Бургас ще проведе заседание за да реши кои болници ще бъдат обособени т.нар. "чисти от ковид" болници. 

Бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков заяви, че според него проблемът е в организацията. "Много по-голямо право трябваше да се даде на директорите на болниците да разгърнат допълнителни легла, а не да се чакат решения на щаба, решения на министерството. Самата система е добре подредена, но правим опити да я заобикаляме. Не всички управленци на по-ниско равнище са готови за децентрализация", каза още той. 

Особено стряскаща е прогнозата на Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, през следващите дни и седмици това няма да е единствения случай, на който ще сме свидетели. "Основният проблем не е от вчера - системата е построена по начин, който е недружелюбен към пациента, за да се изпълни личната пътека или да се спази закона. Не е направено достатъчно пациентът да бъде диагностициран навреме", каза още той.

Новините от днес и със задна дата