неделя, 25 октомври 2020 г.

Ще спаси ли един онколог човечеството от COVID-19

 Ugur Sahin navigiert Immun-Pionier Biontech Richtung Wall Street

 Угур Шахин (55) пристига в Германия, когато е само на четири години. Родителите му емигрират от Турция, за да работят като „гастарбайтери“ във фабрика на „Форд“ в Кьолн, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Угур учи медицина, докторантура и през 2008 г. основава, заедно с приятели, компанията „Бионтех“ , на който той е главен изпълнителен директор оттогава. Кариерата му е на предприемач, да, но преди всичко на учен и е изпълнена с големи постижения, съобщава „Дойче Веле“

Последното от тях е през 2019 г., когато получава германската награда за разработване на ваксини срещу рак, както и за пионерската си работа в индивидуализираните имунотерапии. Сега обаче той е на път към най-големия си триумф. Този, който би могъл да го направи герой на цялото човечество. Този, който всъщност вече го нарежда сред стоте най-богати мъже в Германия.

Още през април 2020 г. „Бионтех“ започва работа по ваксина, за да спре предстоящата пандемия. През септември Шахин заяви, че има големи надежди за разработването на високоефективна имунизация срещу ТОРС-CoV-2. Нарича се BNT162b2. И сега фирмата официално подаде заявление за употреба на препарата, който трябва да бъде разрешен, след като успешно е преминал почти всички изследователски фази. Последната, фаза III, е в заключителен етап. Доверието е толкова голямо, че паралелно с това вече се произвеждат милиони дози, за да бъдат предоставени на властите, след като одобрението бъде факт.

Ускорен процес

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че тества ваксината чрез ускорен процес на спешен преглед, воден от насърчаване на клинични данни от клинични изпитвания. Междувременно „Бионтех“ умножи търговската си стойност по три и в момента фирмата, чието седалище е в Майнц, има пазарна стойност от 20 милиарда долара, по-висока от тази на „Луфтханза“ или „Комерцбанк“.

Ентусиазмът е толкова голям, че германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, самият той заразен с коронавирус, изрази внезапна увереност, че ваксините скоро ще бъдат достъпни за населението. "Ще имаме ваксина толкова бързо, колкото никога досега в историята на човечеството", каза политикът, който се надява, че всичко ще е готово "в началото на следващата година", каза той пред Ер Те Ел.

Шахин каза, че „Бионтех“ и неговият партньор, американския производител на лекарства „Пфайзер“, очакват да имат 100 милиона дози готови до края на тази година и че те ще представят проучванията по прозрачен начин, като ясно обяснят страничните ефекти, които ваксината може да има. Успоредно с това фирмата закупи съоръженията на швейцарската компания „Новартис“ в Марбург (Германия), за да ускори производството.

"Скорост на светлината"

Въпросът, който възниква, е как „Бионтех“ успя да постигне целта си толкова бързо и без да използва бързи пътища. Угур Шахин обясни пред Business Insider: "Прочетох статия в списание „The Lancet“ през януари, в която се говори за този вирус. Бях разтревожен, защото заключих, че това огнище няма да бъде ограничено само до Китай, но че ще се превърне в глобална пандемия. Това беше решаващо за разработването на нашия генерален план “.

И в това, централната роля изиграва раковата ваксина, за която той е награден през 2019 г. С такова напреднало проучване и прилагане на същата технология на иРНК или информационна РНК, важна част от пътя вече беше покрита. По принцип става въпрос за прилагане на предишни знания за ново предизвикателство. Две хиляди учени от „Бионтех“ и „Пфайзер“ работят по проекта "Скорост на светлината", за да пуснат ваксината възможно най-скоро. Шахин обяснява името: "Нарича се така, защото не можем да губим време“.

Новините от днес и със задна дата