сряда, 21 октомври 2020 г.

Ангелов: Глоби за неспазване на мерки и отказ от лечение на COVID-19 ВИДЕО

 Ангелов: Глоби за неспазване  на мерки и отказ от лечение на COVID-19 

Органите на РЗИ ще подпомагат другите служби. Ще бъдат направени мобилни групи от смесени екипи за проверките за спазване на противоепидемичните мерки. Разчитаме освен на контрола, така и на самосъзнанието на всеки един. Вчера се гориха маски публично, а маските спасяват животи, маските помагат”.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща във ВМА с директорите на болници.

Мобилните групи ще могат да налагат ефективни санкции на гражданите, уточни Ангелов.

Същевременно тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Все още се изяснява какви ще бъдат наказанията, но ще стигат до прекратяване на договора с НЗОК.

Всички директори на РЗИ в цялата страна ще получат правомощия за налагането на противоепидемични мерки в областите, за които отговарят, каза още проф. Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка. 

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти. Болниците ще бъдат глобявани, ако откажат лечение на пациент с COVID-19, предупреди Ангелов.

„Към момента няма директен отказ от лечебни заведения да откриват COVID-легла. Имаме няколко писмени опасения, че някои заведения нямат специалисти, които да обслужват тези легла. След окончателното решение по този въпрос, ще оповестим въпросните лечебни заведения”, поясни директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Все повече лекари и медицински сестри са с коронавирус или под карантина, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. „Легла и апарати ще намерим, хора - трудно ще намерим”.

Ще бъде създаден национален координационен център, в който ще постъпват сигнали от различни области, за да има ефективна координация и да се компенсират дефицитите в системата. Има проблем в координацията и комуникацията, обясни здравният министър.

Решението за носене на маски на открито, където има рисков контакт, е взето след двучасов диалог с двата експертни съвета - по епидемиологични и инфекциозни болести, отчете Ангелов.

Невинаги носенето на маска ще е задължително на открито, посочи здравният министър.

„Ако излизате да си изхвърлите боклука и сте сам по пътя от входа на жилището до кофата за боклук, няма да носите маска. Ако чакате обаче на една опашка за PCR тестове, на опашка за нови документи за лична карта, на дълга опашка пред хранителен магазин, ще трябва да носите маска”.

Очаква се новата мярка да доведе до 30% по-ниска заболеваемост от COVID-19 в България.

Новините от днес и със задна дата