събота, 17 октомври 2020 г.

Акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев загуби битката с COVID-19

  

Още един медик загуби битката с коронавируса за последните 24 часа. След тежко боледуване от COVID 19, рано тази сутрин на 66 г. ни напусна акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария" гр. Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Проф. д-р Хубчев бе диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му, бе хоспитализиран в ОАИЛ. 15 дни колегите му се бориха за неговия живот, използвайки всички възможни методи.

На 20 октомври, вторник, от 12:30 ч. в Обредната зала на бургаските гробища ще се състои поклонение, с което да почетем паметта на един от достойните лекари на България, съобщават от УБАЛ "Дева Мария".

Проф. д-р Хубчев е един от 14 загубили битката с коронавириса у нас в последните 24 часа. 

Вчера битката с коронавируса загуби още един медик - онкологът от Враца д-р Петранка Лишковска. Тя почина само денонощие след баща си, който също беше заразен.

Според Националната информационна система у нас до момента медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 1520, като за последното денонощие са регистрирани нови 37 случая, 17 от които са установени при лекари, 9 - при медицински сестри, 1 - при санитар, 1 - при фелдшер и 9 - при друг медицински персонал.

Общо новите случаи на заразени в страната са 998. Направените тестове - 7 442. Това означа, че 13,4% от изследваните са инфектирани. За лечение в болница са настанени 1450 пациенти. Преборилите щама са с почти 200 повече за изминалото денонощие.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес ще посети Търговище, за да се запознае на място със създадената организация за управление и ограничаване разпространението на COVID-19. В областта вече бяха затворени пенсионерските клубове, а учениците от областния град преминаха на онлайн обучение. Заразените с коронавирус в последните 14 дни там са над 120 на 100 000 души население. Затруднение изпитва МБАЛ-Търговище, където всички легла за лечение на коронавирус са заети.

Търговище, както и област Благоевград, бяха поставени сред рисковите зони за разпространение на COVID-19. В Благоевград забраниха сватбите и кръщенетата като мярка за предпазване разрастването на заразата.

Националният щаб препоръча да се ограничат пътуванията до двете области.

 

 

Новините от днес и със задна дата