вторник, 13 октомври 2020 г.

Първи в света смъртен случай след повторно заразяване с COVID-19

  

Първи в света смъртен случай след повторно заразяване с коронавирус беше регистриран в Нидерландия, предаде информационната агенция Би Ен Оу Нюз.

Става дума за 89-годишна жена, която по-рано била диагностицирана с рак.

През юли тя била приета в болница и ѝ бил направен тест за коронавирус, който показал положителен резултат. Пет дни по-късно била изписана, след като симптомите изчезнали.

Два месеца по-късно жената отново постъпила в болница с висока температура и кашлица. Отново ѝ бил направен тест за коронавирус, който показал положителен резултат. На осмия ден състоянието ѝ се влошило, а след две седмици тя починала. Генетическата последователност на вируса потвърждава становището, че става дума за повторно заразяване.

Има информация, че досега в света са регистрирани 23 случая на повторно заразяване с вируса. Двайсет от пациентите са оздравели, а двама още се лекуват, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

В същото време чешкото правителство нареди баровете, ресторантите и клубовете да бъдат затворени от утре, а училищата да преминат на дистанционно обучение в момент, когато има рязко нарастване на случаите на коронавирус, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

До началото на септември броят на заразяванията с вируса в Чехия беше около 25 000, но оттогава рязко нарасна и вече наближава 120 000. Смъртните случаи надхвърлят 1000. Болниците започват да усещат този натиск, след като броят на пациентите се удвои от началото на октомври до над 2000. Министър-председателят Андрей Бабиш каза, че приоритетът е болниците да могат да се справят със значителното увеличение на заразените пациенти.

От утре до 3 ноември се забранява и консумацията на алкохол на обществени места, налага се ограничение от максимум шест човека за обществени събирания и се въвежда задължително носене на маски на спирките на обществения транспорт.

Единствено ще останат отворени училища за децата на лекари, медицински сестри и хора, работещи в спасителните служби

Новините от днес и със задна дата