четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Тъмната урина - симптом на нарушена чернодробна функция

 Тъмната урина - симптом на нарушена чернодробна функция

Урината е доста удобен инструмент за измерване на състоянието на нашия организъм. Тъй като адекватната хидратация поддържа всички важни системи в тялото, липсата на течности влияе на всичко - от мозъчната, до еректилната функция. Така че, трябва да обърнете внимание на цвета на урината си, за да забележите дехидратацията навреме.

Цветът на урината не се променя само ежедневно, а и ежечасно. И така, каква трябва да бъде и за какви проблеми може да ни подсказва? Нека да разгледаме най-често срещаните цветове на урината и “дъгата” с необичайните ѝ нюанси.

100% прозрачност

Важно е да пиете достатъчно вода всеки ден, но понякога може да прекалите. Ако урината ви е напълно бистра и няма жълт оттенък, тогава вероятно пиете повече, отколкото трябва. Друг признак на излишната течност са честото ходене до тоалетната по малка нужда. За възрастен нормалният диапазон е от 4 до 10 уринирания на ден.

Защо не трябва да пиете твърде много течности?

Излишъкът от течности намалява концентрацията на електролити в тялото ни, което, макар и в много редки случаи, може да доведе до водна интоксикация. Затова, ако забележите, че урината ви е станала бистра, просто пийте по-малко вода, докато цветът ѝ стане жълт.

От лимонада до светла бира

Цветът на урината между лимонадата и светла бира се счита за оптимален. Това означава, че пиете достатъчно вода и тялото ви (най-вероятно) се справя добре.

Най-лесният начин да останете хидратирани е с обикновена вода, но зеленчуците и плодовете могат да бъдат отлични източници на течности. Например, домати, краставици, ягоди, диня, зеле, тиквички, салата, пъпеши.

От наситено кехлибарено до медено

Ако урината ви е придобила от кехлибарен до меден цвят, вероятно е време да изпиете малко вода. Тези нюанси не означават опасно ниво на дехидратация, но тялото вече започва да се движи в тази посока.

Когато организмът ни загуби повече течност, отколкото получава, естествените минерали и химикали в урината стават по-концентрирани, което ѝ придава по-наситен цвят.

Светло кафе, до тъмнооранжево

Ако урината ви има някакъв нюанс на кафяво или тъмнооранжево, време е да обърнете внимание на това, защото най-вероятно сте много дехидратирани.

Повръщането, диарията и високата температура са чести причини за това състояние, които карат тялото бързо да губи течности.

За щастие, повечето здрави възрастни могат лесно да възстановят баланса си с обикновена вода, напитки с високо съдържание на електролити и лекарства за рехидратация, без рецепта. Последните, между другото, са много важни за дехидратацията при децата.

Кафявата урина може да бъде причинена от приема на определени храни: алое, фава боб, хранителни оцветители, ревен. Някои медицински състояния също могат да причинят кафява урина, като например, заболяване на бъбреците, на черния дроб, порфирия - рядко генетично заболяване на кръвта.

Защо урината може да бъде от всички цветове на дъгата?

Урината ни обикновено е жълта, така че ако видим някакъв друг цвят, можем да изпаднем в паника известно време. Преди да се изплашите наистина, не забравяйте какво сте яли и какви лекарства приемате.

Кога трябва да посетите лекар?

Ако цветът на урината ви не се дължи на храна или лекарства и започнете да изпитвате безпокойство, най-добре е да не отлагате посещението при лекар.

Важно е обаче да запомните: ако урината е много тъмна или оранжева, тогава трябва незабавно да потърсите помощ, тъй като това може да е симптом на нарушена чернодробна функция.

Други съпътстващи симптоми, изискващи посещение при уролог или терапевт са: остра миризма, болка в корема, виене на свят или объркване, висока температура и треска. Комплексът от тези симптоми често е признак на дълбоки и сложни процеси, протичащи в тялото, така че бъдете особено внимателни към себе си и към усещанията си. 

Истината е, че черният дроб самостоятелно се изчиства и възстановява собствените си клетки. Необходимо е само да му давате от време на време малко почивка от нездравословния начин на живот (пушене, неправилно хранене, алкохол и други подобни) и той ще се възстанови самостоятелно, без каквито и да е чистки. 

Не подлагайте собствения си организъм на съмнителни методики за изчистване на черния дроб, които могат да ви навредят, както и да задълбочат състоянието ви, ако страдате от сериозни заболявания. 

Ако все пак сте решили, че трябва да проведете изчистване с някакви смеси, консултирайте се с лекар. Не мислете, че с няколко такива “чистки” ще възстановите този важен за организма орган, след като дълги години сте го “тормозили” с деструктивен начин на живот.

Ако искате да сте здрави, положете усилия за краткотрайна диета, откажете пиенето и пушенето и се занимавайте със спорт. Не си струва хора, които нямат ни най-малки познания по медицина, да се занимават със самолечение.

Новините от днес и със задна дата