понеделник, 19 октомври 2020 г.

Събарят оградата на Буджака на Прокопиев, спират строежа на басейна

  

Спрян е строеж на басейн и е наредено премахването на незаконна ограда в частния имот на издателят Иво Прокопиев в местността "Буджака" със заповеди на кмета на община Созопол. Заповедите са издадени във връзка с проверка, възложена на ДНСК от ВАП, за незаконни строежи и достъпа до плажната ивица по Черноморието, съобщиха от прокуратурата.

РДНСК-Бургас е сезирала община Созопол, а нейни представители са открили нарушения в частния имот. Заради нарушенията при строеж на басейн е съставен и акт.

Представители на общината са установили нарушения на разпоредбите на чл. 157, ал. 1 и ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) - при строежа на "Открит басейн" в частен имот в местността "Буджака", землището на Созопол, за което има и съставен акт за установяване на административно нарушение. Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община Созопол е издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на строежа. Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган, издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на пълномощник на собственика, твърдят от прокуратурата. 

От представителите на общината, в същия имот, е констатирано и наличие на незаконен строеж - "Плътен зид на масивна ограда" с височина два метра, изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж (РС). С друга заповед и след проведена процедура, кметът на Созопол нарежда премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0.60 м., колкото предвижда РС. След влизане в сила на заповедта, ще се отправи покана до собственика за доброволно изпълнение на премахването, а при липса на такова - ще се пристъпи към принудително такова, уточняват от обвинението. 

От ВАП припомнят, че след извършени проверки през юли, август и септември са издадени заповеди за спиране на незаконни строежи и премахване на други в парка "Росенец", на плажа "Обзор", а във връзка с открити нарушения е бил внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол за "Алепу вилидж", както и срещу осем разрешения за строеж от 5 декември 2019 г., издадени от главния архитект на община Несебър за "Комплекс "Венид Еко вилидж" - жилищни сгради и хотел- етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

Новините от днес и със задна дата