понеделник, 19 октомври 2020 г.

Кои пенсионери ще получат ваучер от 120 лева

 БГНЕС 

Пенсиите ще бъдат осъвремененени с 5 процента. Запазваме швейцарското правило. От първи януари 300 лева ще стане минималната пенсия, а максимална - 1440 лева, съобщи социалният министър Деница Сачева. 

С тези пенсионери, които ще останат с 300,01 лв. ще получат еднократно ваучери за 120 лева за храна. Те ще бъдат под формата на ценни книги от 10 лева и ще се раздават през април в дирекциите на Агенцията за социално подпомагане.

Добавките от 50-те лева ще останат до март месец. 
В момента отношението между минимална и максимална пенсия е 4,8, сега продължава да е така, за да запазим модела, каза още Сачева.

Няма нищо предизборно с увеличаването на пенсиите, не е задължително всички да се свързва с изборите. По-скоро увеличаването на пенсиите е свързано с ковидкризата, каза още социалният министър. 

За детските надбавки, социалният министър каза, че "ние даваме право, а не задължително пари за всички". Ако някой счита, че няма нужда, може да даде заявление да не ги получи, добави тя. 40 лв. надбавки са средната такса за детска градина и за много хора това ще е добре дошло.


През втората година от майчинството надбавките си остават същите - 380 лв. месечно. Няма да вдигаме, защото идеята е да се накарат хората да се връщат на работа, по думите на Сачева.

Вторият стълб на пенсионната система работи. Хората, които сега се пенсионират, само 20 години са се осигурявали – пълноценно ще работи цялата система, когато почнат да се пенсионират хора, които са се осигурявали 35-36 години, смята Сачева.

Новините от днес и със задна дата