петък, 30 октомври 2020 г.

Обходът на Бургас ще струва 57 млн. лева, спечели го фирма на „Хидрострой“

 Обходът на Бургас ще струва 57 млн. лева, спечели го фирма на „Хидрострой“

57 милиона лева с ДДС е стойността на договора за изграждане на обходен път на Бургас, а срокът за изпълнението му е 18 месеца. Конктрактът между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Пътстрой Бургас“ ЕООД – еднолична собственост на „Хидрострой“ АД, е подписан преди 3 дни и качен днес в сайта на АПИ. С изграждането на обхода транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в областния град.

Трасето на обходния път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и близо до настоящото кръстовище, ще преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез четири пътни възела.

Девет бяха другите оферти, подадени за участие в процедурата: ДЗЗД „Мениджмънт Пътища (С участието на фирмите „Пътища и мостове“ ЕООД, „Пътно строителство“ АД и „Евнет Мениджмънт“ ЕООД); „Автомагистрали - Черно море“ АД; „Инжстройинженеринг“ ЕООД; „Пътстрой-92“ АД; „Пътстрой Бургас“ ЕООД; „Джи Пи Груп“ АД; Обединение „Обход Бургас“ (с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Строй Инвест Груп 2“ ЕООД); консорциум „Бургас Обход Щрабаг НС“ ДЗЗД (с участието на „Щрабаг“ ЕАД и „Новако Строй“ ЕООД; „АБ“ АД; „Европейски пътища“ АД. Видно от документацията по поръчката до финалната права са стигнали четири дружества - „Инжстройинженеринг“, „Джи Пи груп“, „АБ“ и „Пътстрой Бургас“. Офертите на първите три са почти еднакви – с малко или повече над 52,909 млн. лв. без ДДС. Ценовото предложение на избрания изпълнител е за 47 521 358 млн. лв. без ДДС. Припомняме, че преди три дни с пълно мнозинство общинските съветници на Бургас одобриха издаването на разрешение за строеж на Северния обход на Бургас. „Това е изключително важен проект за града ни, Бургаска област и България и подготовката за него отне няколко години“, съобщи във Фейсбук-профила си кметът на Бургас Димитър Николов.
Той допълни, че парите са осигурени, фирмата е готова да започне веднага изграждането на Северния обход. „Последната пречка беше нормативна обърканост със собствеността на трасето. Ние я прехвърлихме на Министерството на регионалното развитие, но се наложи тя да бъде прехвърлена на самата Агенция пътна инфраструктура“, допълни кметът Николов.
„Самият обход ще помогне за намаляване на трафика и тежките ПТП-та по ул. „Транспортна“. Със сигурност ще намали обемът на замърсяване, извеждайки големия транзитен трафик в западна посока. Третата не по-малко важна степен е възможността Бургас да бъде развит в тази западна посока с търговско-индустриални дейности. В момента това са ниви, голяма част от тях са със сменен статут. Чрез този обход ние ще имаме перспектива да бъдат локализирани всички бизнес инвестиционни начинания“, написа още кметът.
Северният обход ще посреща идващите от автомагистрала „Тракия“ автомобили в района на сега съществуващия селскостопански надлез преди влизане в Бургас. На негово място ще бъде изградена така наречената пълна детелина. През нея автомобилите, на които не се налага минаване през областния град, ще могат да завият наляво. През вече отчуждените части от сегашните ниви те ще пътуват по нов четирилентов път в посока Пети километър. Там ориентировъчно се пада средата на Северния обход.
При Пети километър ще се изгради мостово съоръжение, като е предвидена и връзка към предприятията и свободните парцели наоколо, които се оформят като перспективна бизнес зона. След Пети километър новият път продължава до района на Тенис център "Авеню" и близкия Аутлет. Там ще има пътен възел от типа тромпет, а под него малко кръгово кръстовище. Северният обход свършва на това място, като се влива в обновения и разширен четирилентов път през бургаския квартал „Сарафово“ към Поморие – Ахелой – Несебър – Слънчев бряг.

Новините от днес и със задна дата