сряда, 2 септември 2020 г.

Германските токсиколози: Без съмнение, Навални е отровен с "Новичок"

  

Военни токсиколози в Германия са установили, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества "Новичок". Това обяви правителството на Германия, цитирано от "Ройтерс" и Би Би Си.

Уточнява се, че специалисти от лабораторията на Бундесвера (германските въоръжени сили) са извършили изследванията и "без всякакво съмнение" Навални е отровен с "Новичок".

"По инициатива на (клиника) "Шарите", специализирана лаборатория на Бундесвера проведе токсикологично изследване на анализите на Алексей Навални. В тази връзка бяха открити неоспорими доказателства за наличието на химическо нервнопаралитично вещество от групата на невропаралитичния агент "Новичок"", каза пред журналисти Щефен Зайберт, говорител на германското правителство.

Той отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е провела съвещание днес с редица министри, като са били съгласувани стъпки в светлината на новите данни.

"Правителството на Германия осъжда това нападение най-категорично", каза Зайберт и допълни: "Германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията на Навални."

От германското правителство допълниха, че ще уведомят Европейския съюз и НАТО за резултатите от изследванията на Навални, за да "изработят обща реакция". Освен това те планират да се свържат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

По-рано руски прокурори поискаха от Германия информация за медицинските изследвания, които са били направени на руския опозиционен политик Алексей Навални, който е в изкуствено поддържана кома в берлинска болница.

Руският вестник "РБС" съобщи, че главната прокуратура е поискала от германското министерство на правосъдието информация за лечението на Навални, включително резултати от изследвания за наркотици, отрови, тежки метали и холинестеразни инхибитори, както и какви лекарства са давани на Навални и дали той страда от хронични заболявания или диабет.

Руската прокуратура засега не е коментирала информацията и не е известно дали Германия е отговорила на молбата.

Миналия месец руски прокурори заявиха, че не виждат необходимост да започнат разследване на случая с Навални, защото нямат данни за извършено престъпление.

Новините от днес и със задна дата