понеделник, 7 септември 2020 г.

Проф. Христова: Протестът ще ескалира, защото Радев, Божков и Триото го дирижират към война ВИДЕО

  

Две месеца недоволство. Как ще продължат протестите и какъв е изходът от кризата? Темата коментираха в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът Кольо Колев.

„Ако кажем нашата версия, това значи да заемем позиция. Притеснявам се, че в последно време анализаторите се превръщат в ярко знаме на една от двете страни, но това не внася полза за разбирането на процеса. Знам, че има война на интерпретации и всеки опитва да се присвои моралната позиция, която му дава правото да бъде моралния победител. Знам, че обществото е разделено ярко и причините не са тук и сега, а назад в историята”, смята проф. Христова. 

Политическият психолог проф. Антоанета Христова „Голяма интерпретация е кой е народът? Едните казват, че властта е дадена от народа, за това ние ще защитим народа от тези, които го атакуват. Другите казват, че те са народа и искат промяна. Кое е вярно? Това се решава по един начин - избори ”, смята Кольо Колев. 

Политологът Кольо Колев Проф. Христова обясни, че легитимността се дефинира от избори, които сега са казали каква да е структурата на правителството. Делигитимност пък било тогава, когато сформираното управление не може да взима решения и да прокарва политика. Към дадения момент това не се случва, смята тя и изрази мнение, че се е експлоатира с понятието народ. 

„Най-грубо са разделени на две задълбочени в своята емоция части. Изходът е избори, но не сега. Ние си говорим за ситуацията в България. Цялата ни история е битка на други сили, а ние винаги сме били по някакъв начин манипулирани от тях. Интересите на Балканите се преплитат, но никой не говори за това. Трябва да има историци и хора, които разбират от тези влияния. Както и да не ни е страх да говорим за това ”, смята политическият психолог.

Кольо Колев изрази противоположно мнение. Той смята, че всеки си има своите интереси, но това нямало отношение към изборите в България. 

„Имаш създадена криза, напрежение, проблем с легитимността на властта и оспорване на нейното право да управлява. Това е нещото, което виждаме на площада. Стигнало се е до този тип напрежение, което трябва да бъде решено. Не виждам нищо неестествено, ненормално и нетипично да има предсрочни избори”, каза политологът.

„Премиерът Бойко Борисов обира всичките грешки на управлението на прехода“, каза проф. Христова и допълни: „В момента има страх, че има влияние от страна на Кремъл през определени лидери на протеста - Радев. Това е страхът от служебен кабинет“. 

„Когато говорим за "Хиполенд", трябва да говорим и за човека, който седи зад платените хора на протеста - Божков“, каза тя и допълни: „Това показвало, че това не е народно въстания, а въстание на определена група хора, организирани от Триото“. По думите ѝ експертен кабинет бил възможен. Тя очаквала още ескалации на протестите. „В тази критична ситуация виждаме кой кой е“, завърши политическият психолог.
Целия разговор с проф. Антоанета Христова и Кольо Колев гледайте във видеото:

Новините от днес и със задна дата