сряда, 2 септември 2020 г.

Огнян Минчев: Радев оглавява въстание и вече няма ролята на президент

  

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев. 

„Той на практика оглавява въстание. Няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев. "Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите", каза политологът. 

"Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство", изтъкна той. По думите му Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява. Според него нова Конституция не е лекарство за изострените отношения в страната. 

"Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат", отбеляза Минчев.

Новините от днес и със задна дата