вторник, 8 септември 2020 г.

МОН с важна идея за учениците

  

Идея да се създаде оборотен фонд с устройства, които училищата да ползват по време на онлайн обучение, когато това се налага, обмислят в Министерство на образованието и науката, информира "Труд". 

Така би трябвало да се преодолее недостигът на компютри и таблети, с които в момента не разполагат около 35 000 деца или 10% от учениците. 

“Ще закупим около 80 000 устройства за случаи на преминаване към електронна форма на обучение. Вероятно няма да успеем тази година. Няма държава, която да е осигурила устройства на всички ученици и равен достъп. Наситеността с устройства е близо 90%. Затова предвиждаме не за всички ученици, а създаването на нещо като оборотен фонд. Компютрите да бъдат на училищата и при преминаване към обучение в електронна среда да бъдат предоставяни на учениците, съответно да има задължение за взаимопомощ между училищата, ако в едно училище има повече такива ученици”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.


По думите му образователното министерство ще напомни на училищата да проведат родителски срещи преди началото на учебната година, за да бъде предоставена цялата необходима информация и да се отговори на всички въпроси. 

Няма да се правят тестове на всички ученици преди 15 септември, а за спазването на правилата в училище ще се разчита, както на учителите, така и на родителите, които да подготвят децата си. Наказанията за неспазване на задължителното носене на предпазни маски в училище вероятно ще бъдат забележки, като едва ли ще се стигне до най-тежката - преместване в друго училище.

Новините от днес и със задна дата